Heb je zonnepanelen of overweeg je om ze aan te schaffen? Dan is het verstandig om je te verdiepen in het onderhoud. Een grondige reiniging is cruciaal voor de optimale werking van je zonnepanelen. En het draait uiteindelijk natuurlijk om rendement! Maar hoe ga je om met het onderhoud?

Waarom het schoonmaken van zonnepanelen essentieel is

Zonnepanelen worden voortdurend blootgesteld aan stof, vogeluitwerpselen en ander vuil. Dit vuil kan schaduw creëren en voorkomt dat zonlicht de zonnecellen volledig bereikt, wat de efficiëntie vermindert. Door je zonnepanelen schoon te maken, verhoog je de opbrengst, wat merkbaar is in je energierekening. Bovendien verlengt regelmatige reiniging de levensduur van je installatie.

Wanneer moet je jouw zonnepanelen reinigen?

Reiniging van zonnepanelen is dus belangrijk. Maar hoe vaak? Over het algemeen wordt aanbevolen om je zonnepanelen 2 keer per jaar schoon te maken. De beste tijd voor het schoonmaken is in het voorjaar, zodat de zonnepanelen optimaal kunnen functioneren als de zon weer gaat schijnen, en het najaar.

Hoe maak je zonnepanelen schoon?

Het schoonmaken van zonnepanelen kan worden onderverdeeld in drie stappen: voorbereiding, schoonmaken en naspoelen.

Stap 1: Voorbereiding

Verwijder groot vuil zoals takken en bladeren om de reiniging makkelijker te maken.

Stap 2: Reinig de zonnepanelen

Na de voorbereiding kun je beginnen met het schoonmaken. Gebruik bij voorkeur osmosewater en telescoopstelen om strepen te voorkomen en ergonomisch te werken. Ook is een telescoopborstel met ingebouwde wateraanvoer handig, omdat je hiermee gemakkelijker en veiliger de panelen kunt bereiken.

Stap 3: Naspoelen van de zonnepanelen

Als laatste stap kun je de zonnepanelen naspoelen om achtergebleven vuil weg te spoelen. Jouw panelen gaan dan weer glanzen!

Zelf schoonmaken of uitbesteden?

Je kunt je zonnepanelen zelf schoonmaken, wat kosten bespaart. Echter, in de praktijk merken wij dat veel van onze klanten er niet aan toe komen om het zelf 2x per jaar op te brengen om de panelen te wassen. En dat is sonde, want daardoor lopen veel mensen rendement mis.

Kun je wel wat hulp gebruiken?

Heb je zelf geen tijd om je zonnepanelen te wassen of kun je er in verband met de hoogte simpelweg niet bij? Wij staan graag voor je klaar. Dus neem vooral contact met ons op of vul ons contactformulier in, dan maken wij een nette prijsopgave voor je op.