Ben je klaar om je tuinmeubelen uit de winterstalling te halen? Dan kun je de tuinmeubelen net zo goed even schoonmaken. Gedurende het jaar komen je tuinmeubelen namelijk in contact met verschillende weersomstandigheden. Sneeuw, regen en zonlicht laten vaak hun sporen achter. Daarom is goed onderhoud erg belangrijk. Wil je weten hoe je jouw tuinmeubelen schoonmaakt zodat ze er altijd goed uitzien? Lees dan snel verder!

Kunststof tuinmeubelen schoonmaken

Kunststof tuinmeubelen zijn van een sterk materiaal gemaakt. Daardoor heb je er normaal gesproken niet veel onderhoud aan. Maar om ze langer mee te laten gaan is het beter om ze toch regelmatig schoon te maken. Dat doe je heel simpel door een sopje te maken van groene zeep en warm water. Probeer daarbij krassen te voorkomen door geen harde borstels of doeken te gebruiken.

In de winter kun je de kunststof tuinmeubelen het beste lekker droog in de schuur opbergen. Mocht je ze toch buiten laten staan in de winter volgt hier een handige tip: zet de stoelen schuin tegen de tuintafel aan. Zo spoelt water en vuil direct van de stoelen af.

Aluminium tuinmeubelen schoonmaken

Net zoals de kunststof tuinmeubelen heb je ook hier meestal genoeg aan een regelmatige reiniging met een sopje. Door de stoelen af en toe schoon te maken verklein je de kans dat vuil zich aan de oppervlakken gaat hechten. Zorg er ook hier voor dat je geen agressieve reinigingsmiddelen of hogedrukspuit gebruikt. Op die manier voorkom je schade aan je tuinmeubelen.

Het verschil met kunststof tuinmeubelen is dat aluminium geen UV-beschermende laag bevat. Hierdoor is het beter om deze tuinmeubelen in de schaduw te stallen.

Rieten tuinmeubelen reinigen

Rieten tuinmeubelen geven direct een zomerse uitstraling aan je tuin. Het is dus zaak om die te behouden. Daarvoor is goed onderhoud een vereiste. Bij rieten tuinmeubelen begint dat bij het beschermen tegen kou of regen. Vocht is namelijk funest voor deze tuinmeubelen. Laat ze daarom dus niet buiten in de regen staan. Maar gebruik ook geen afdekhoezen. Hierin kan water ophopen met blijvende vlekken als gevolg. Ook met de kou moet je goed oppassen. Door vorst kan riet minder buigzaam worden of zelfs knappen.

Maar hoe reinig je je rieten tuinmeubelen dan wel? Begin met het goed afstoffen van de meubels. Daarna kun je er rustig met een lauw sopje en een zachte borstel overheen gaan. Vergeet ook zeker niet goed tussen de vlechten van het riet schoon te maken. Daar zal het vuil namelijk sneller verzamelen.

Houten tuinmeubelen reinigen

Houten meubelen maken bijna iedere tuin mooier. Maar helaas zijn ze wel het lastigst om schoon te maken en onderhouden. Het onderhouden is niet zo bijzonder. Een sopje met groene zeep doet vaak wonderen. Let er daarbij wel op dat je met de nerven mee veegt. Zo behoud je de natuurlijke uitstraling van het hout. Het spreekt voor zich dat harde borstels, agressieve schoonmaakmiddelen en een hogedrukspuit niet gebruikt dienen te worden voor het schoonmaken. Hierdoor kan het hout namelijk beschadigd raken.

Eens in de zoveel tijd is het ook nodig om de tuinmeubelen van een grondige reinigingsbeurt te voorzien. Hiermee verleng je de levensduur van het hout en blijft het er langer mooi uitzien. De meeste mensen voeren deze uitgebreide reiniging aan het eind van de zomer of na de winter uit. Hieronder volgt een stappenplan voor deze grote schoonmaakbeurt:

Stappenplan houten tuinmeubelen grondig reinigen

  1. Nat maken: Begin met het volledig nat maken van het materiaal. Hierdoor gaan de poriën van het hout openstaan.
  2. Reinigen: Reinig op de wijze die wij hierboven genoemd hebben, dus met een sopje met wat groene zeep of met een speciale reiniger.
  3. Drogen: Voordat u verdergaat moeten de meubelen volledig drogen, het liefst langer dan 24 uur, zodat u zeker weet dat er écht geen vocht meer op zit.
  4. Schuren: Voor het verwijderen van kleine scheurtjes of schilfers kunt u de tafel licht opschuren met fijn schuurpapier. Hierna moet het meubel stofvrij worden gemaakt.
  5. Houtolie aanbrengen: Speciale houtolie voor tuinmeubilair is nodig om de structuur mooi te houden. Dit dient te worden ingewreven met een zachte (microvezel)doek.
  6. Afnemen: Neem de meubelen nadat deze in de olie zijn gezet en ongeveer tien minuten zijn blijven staan af met een droge stofvrije doek om overtollige olie te verwijderen.

Heb je nog meer vragen over het schoonmaken van je tuinmeubelen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Of bekijk onze LinkedIn pagina voor meer handige schoonmaaktips. We staan graag voor je klaar!